Рейтинг виконавців / Король и Шут Відео | 3105

Редагувати

«Король и Шут» (укр. «Король та Блазень», абревіатура КиШ) — російський рок-гурт. Стиль групи «Король и Шут» поєднує в собі елементи панк-року, традиційного російського року та фольк-року. Гурт найбільш відомий завдяки своїм текстам, які є короткими казками-"страшилками", зазвичай містичні чи історичні.

Історія

Перші роки

Гурт заснований в Ленінграді в 1988 році однокласниками Михайлом Горшеньовим, Олександром Балуновим і Олександром Щигольовим під назвою «Контора». У 1990 році Горшеньов познайомився з Андрієм Князєвим в ленінградському училищі реставраторів і запросив його до гурту. Та коли почала розроблюватись нова концепція гурту та казкові тексти, то стало зрозуміло, що потрібна нова назва. Були такі варіанти, як «Зарезанный одуванчик», «Апокалипсис», але хлопці зупинились на «Король и Шут». Все навкруги казали, що назва — дурнувата. А Горшок з Князем були впевнені «Ви ще дізнаєтесь, що таке „Король и Шут“!»

Князєв став основним автором текстів «Короля и Шута», почав використовувати в своїх піснях сюжети народних казок і «жахів», вводячи в тексти образи казкових персонажів: тролів, вампірів та інших. Через це тексти гурту із самого початку значно відрізнялись від традиційної соціально-протестної тематики текстів панк-гуртів.

З 1991 року гурт вперше почав записувати окремі пісні на напівпрофесійній студії («Мёртвая женщина», «Охотник», «Король и Шут», «В долине болот»). В той же час відбувся перший ефір на радіо в програмі Анатолія Гуницького. Малотиражний неофіційний альбом «Будь как дома, путник» був виданий на магнітних касетах обмеженим тиражем в 1994 та довгий час вважався серед шанувальників творчості справжнім раритетом. Цей варіант альбому не є номерним.

Перший виступ гурту на публіці відбувся в 1992 році в школі ритму Ігора Голубєва в будівлі старого рок-клубу на Рубінштейна, 13. 1993 рік - перший виступ в пітерському клубі «Там-там» Сєви Гаккеля, а також в московскому клубі «Sexton FOZD». З 1993 по 1997 рік «Король и Шут» виступали в пітерських клубах «Там-там», «Полигон», «Гора», «Тен», «Лесопилка», «Рок-клуб», «Арт-клиника» та інших.

В 1995 році до гурту приєднався гітарист Яків Цвіркунов. В 1996 році була знята передача про «Король и Шут», яка неодноразово транслювалась в ефірі 5-го каналу. Результатом зйомок цієї передачі стали чотири низькобюджетних кліпи на пісні «Дурак и молния», «Внезапная голова», «Садовник», «Блуждают тени».

Початок популярності

Дебютний альбом «Камнем по голове» був записаний та виданий в 1996 році. Наступного року вийшов другий альбом, «Король и Шут». Але успіх до гурту прийшов тільки в 1998 році з «Акустическим альбомом» Цей альбом відрізнявся від панк-року попередніх в сторону більшої мелодичності. На цьому альбомі до гурту приєдналась скрипалька Марія Нефьодова, що значно вплинуло на музику КиШа, створивши сильний ухил в сторону фольк-року. Більшу популярність завоювала балада «Прыгну со скалы», яка потрапила на першу строку «Чартової Дюжини». З цього часу гурт стає відомим по всій Росії.

На початку 1999 року він дає сольний концерт в ГЦКЗ Олімпійський. По телебаченню транслюється перший професійний кліп гурту на пісню «Ели мясо мужики», яка також потрапляє в хіт-парад Нашого радіо.

У 2000 році виходит черговий альбом «Герои и злодеи», з якого до хіт-парадів потрапляє пісня «Помнят с горечью Древляне». На підтримку альбому КиШ дають тур містами Росії та України, виступивши в тому числі в Зеленому театрі парку Горького та на стадіоні Ювілейний. Відеозапис виступу в Києві був виданий на відеокасетах і мав назву "Live in Kiev". Того ж року гурт видає Збірку «Собрание», а потім — один зі своїх найуспішніших альбомів «Как в старой сказке». На цьому, а також наступному альбомі, «Жаль, нет ружья!» гурт починає загравати в текстах з темою анархії та панків. Але через «несерйозну» репутацію гурту і майже пародійну стилістику текстів багато російських панків не сприймають гурт серйозно і навіть нерідко заперечують його жанрову приналежність. Проте, в молодіжному середовищі КиШ стають майже культовим гуртом.

Король и Шут повторює свій успіх в хіт-парадах — пісні «Проклятый Старый Дом», «Мёртвый Анархист» і «Медведь» потрапляють на вершину «Чартової дюжини», кліп на «Проклятый старый дом», знятий режисером Валерієм Хаттіним, транслює MTV Росія. Гурт отримує ряд премій: премію «Поборолл», премію «Овация», премію журналу Fuzz. В 2002 Король и Шут — хедлайнер фестивалю Нашествие, та всі наступні роки — фестивалю «Пятница, 13-е».

Криза середини 2000-х

У 2004 році виходить альбом «Бунт на корабле», три пісні з якого присвячені тематиці піратів та мореплавання. Кліп «Месть Гарри» транслюється MTV. На цьому альбомі музика гурту відчула вплив альтернативи, частка фольк-музики зменшилась, що було неоднозначно сприйнято слухачами. В гурту виникають проблеми зі складом: його покидають скрипачка Марія Нефьодова, басист Олександр (Балу) Балунов, гітарист Олександр (Ренегат) Леонтьєв. В творчості «Короля и Шута» відбувається застій, популярність гурту починає знижуватись. У 2005 Році Горшок і Князь одночасно видають сольні альбоми. Альбом Горшеньова «Я Алкоголик-Анархист», який повністю складався з перероблених пісень гурту «Бригадный Подряд», витриманий в дусі панк-року, в той час як сольник Князєва «Любовь Негодяя» тяжіє до фольк-року.

До 2006 року новий склад «Короля и Шута» остаточно комплектується. Сергій Захаров стає новим бас-гітаристом, а Дмитро «Каспер» Рішко — скрипалем. Гурт вирішує обійтись без другого гітариста. В новому складі КиШ випускають альбом «Продавец кошмаров», пісні «Марионетки», «Маска», «Ром», «Отражение» та «Джокер» знову потрапляють в хіт-паради на радіо.

15-річчя гурту

У 2007 році гурт з туром, присвяченим 15-річчю колективу, успішно гастролює Росією. У всіх великих містах гурт дає феєричні 2-годинні концерти. Найяскравішими, як завжди, стають концерти в Москві (аншлаг в Лужниках) та Пітері. В другій половині року гурт починає роботу над новим альбомом. Звукорежисер гурту Павло Сажинов переходить в основний склад гурту як клавішник. Його місце займає молодий звукорежисер Денис Неволін. Також у КиШ з’являється постійний фотограф гурту — Вікторія Віатріс.

18 листопада 2008 року вийшов десятий альбом Тень клоуна. Дуже цікава концепція альбому. На зміну блазню прийшов злий клоун та його тінь. Тому пісні названі тінями, а тексти та вірші - напівтінями. Альбом поділений на 3 смислові частини. Перша - це напівтінь клоуна. Друга - напівтінь змова в суді. Третя - напівтінь зомбі. Взагалі, альбом можна вважати за звуком дуже якісним. Всі записи зроблені на найвищому рівні та прекрасно зведені. Пісня "Тринадцята рана", яка написана Горшком на вірші Андрія Федечка з гурту Сонце-Хмари, співається українською мовою та суржиком і присвячена Нестору Івановичу Махно. Найоригінальнішим треком альбому можна назвати "A.M.T.V", в якому виражається протест проти американського телеканалу MTV.

11 жовтня 2010 року гурт випустив новий альбом - "Театр демона", стиль якого самі музиканти назвали "арт-панком". Гурт відійшов від використання важких інструментів, використавши такі як акустична гітара, рояль, віолончель, скрипка, мандоліна, губна гармоніка.

Смерть Михайла Горшеньова. Діяльність гурту призупинена

В ніч з 18 на 19 липня 2013 року на сороковому році життя помер лідер гурту Михайло Горшеньов. Причиною смерті названа серцева недостатність.

До кінця 2013 року гурт Король и Шут проведе прощальний тур містами України, Росії та Білорусі, після чого припинить своє існування під цією назвою. Учасники гурту одностайно вирішили, що разом зі смертю Михайла Горшеньова, ідейного натхненника гурту, існування Король и Шут не має сенсу. Після прощального туру музиканти створили новий гурт під назвою Северный флот (укр. Північний флот), за назвою однойменної пісні гурту Король и Шут.

Офіційно група перестала існувати 1 січня 2014 року.

Музика

Стилі музики різних альбомів кардинально відрізнялись, від класичного російського року («Камнем по голове»), елементів панк-року («Король и Шут») і хард-року («Как в старой сказке», «Бунт на корабле») до акустичних фольк-рокових періодов («Акустический альбом»). Стилістика та музика КиШ схожа на хорор-панк гурти, особливо Misfits. Горшеньов, давній шанувальник цього гурту, часто з’вляється на концертах в майці з його логотипом.

Дискографія

Студійні Альбоми

  • 1994 Будь как дома, путник... (Будь як вдома, подорожній...)
  • 1996 Камнем по голове (Каменем по голові)
  • 1996 Король и Шут (Король та Блазень)
  • 1999 Акустический альбом (Акустичний альбом)
  • 2000 Герои и злодеи (Герої і лиходії)
  • 2001 Как в старой сказке (Як у старій казці)
  • 2002 Жаль, нет ружья! (Шкода, нема рушниці!)
  • 2004 Бунт на корабле (Бунт на кораблі)
  • 2006 Продавец кошмаров (Продавець кошмарів)
  • 2008 Тень клоуна (Тінь Клоуна)
  • 2010 Театр демона (Театр демона)
  • 2011 TODD. Акт 1. Праздник крови (Свято крові)
  • 2012 TODD. Акт 2. На Краю (На Краю)

Концертні Альбоми

  • 2004 Концерт в Олимпийском
  • 2003 Мёртвый анархист, CD,DVD,VHS
  • 2000 Ели мясо мужики, CD,VHS

Збірки

  • 1999 Ели мясо мужики
  • 2001 Собрание
  • 2007 Страшные сказки (виключно М. Горшеньов і А. Князєв)

Сольні альбоми

  • 2004 Я Алкоголик Анархист — сольний проект Михайла «Горшка» Горшеньова
  • 2005 Любовь Негодяя — сольний проект Андрія «Князя» Князєва

Учасники

  • Олександр Леонтьєв (Ренегат) — гітара, бек-вокал
  • Олександр Щигольов (Поручик) — барабани
  • Яків Цвіркунов — гітара, бек-вокал
  • Павло Сажинов — клавішні
  • Олександр Куликов — бас-гітара

Колишні учасники

  • Михайло Горшеньов† (Горшок) — вокал
  • Олександр Балунов (Балу) — бас-гітара
  • Сергій Захаров (Захар) — бас-гітара
  • Шурік Васільєв (Вася) — барабани
  • Дмитро Рябченко (Рябчик) — бас-гітара
  • Дмитро Кандауров (Колбаса) — бас-гітара
  • Григорій Кузьмін — бас-гітара
  • Олексій Горшеньов (Ягода) — барабани
  • Марія Нефьодова (Маша) — скрипка
  • Андрій Князєв (Князь) — вокал
  • Дмитро Рішко (Каспер) — скрипка

Нагороди

  • Премія «Лучшая группа 2001 года» за версією журналу «Fuzz»
  • Премія «Поборол!» від «Нашего Радио» в номінації «Выбор слушателей» — 2002 рік
  • Премія «Овация» в номінації «Лучшая рок-группа» — 2002 рік
  • Премія «Выбор интернета», Чартова Дюжина — 2008 рік
  • Премія «Лучший клип 2008» за версією журналу «Fuzz» за кліп «Ром»
  • Премія Rock Alternative Music Prize (RAMP) в номінації «Respect Ruнета» — 2008 рік
Показати все...

Коментарі:


Поки що немає жодного коментаря.

Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.