Рейтинг виконавців / Sting Відео | 3193

Редагувати

Стінг (Sting, справжнє ім'я — Ґо́рдон Ме́т'ю То́мас Са́мнер, англ. Gordon Matthew Thomas Sumner; * 2 жовтня 1951) — англійський рок-музикант і актор, лідер групи The Police в 1976-84 роках. З 1984 року виступає сольно.

Свій псевдонім Стінг отримав у 1971 році, за чорно-жовтий смугастий светр, у якому з'явився на сцені (у перекладі з англійської мови, слово sting означає «жалити», у переносному значенні — «уражати»).

Біографія та творчість

Народився 2 жовтня 1951 року у портовому місті Ньюкасл-апон-Тайн — великому індустріальному центрі на півночі Англії. Батько — Ернест Метью Самнер довгі роки працював монтажником у місцевій машинобудівній компанії. Пізніше він придбав невеликий молочний магазин. Мати — Одрі — працювала перукарем і медсестрою, проте мала класичну музичну освіту, вона й дала синові початкові навички гри на фортепіано. Стінгу пропонували серйозний курс навчання в музичній школі, але по-справжньому Стінга захоплювали джаз і гітара. Після вбогих заробітків дорожнього робітника й викладача музики в Стінга з'явилася можливість переїхати в Лондон і грати професійно. Його помітив американський барабанщик Стюарт Коупленд і переконав його зайнятися рок-музикою.

Свій псевдонім Стінг отримав у 1971 році, коли на виступ з гуртом «Phoenix Jazz Men» у клубі Сандерленда, одягнув чорно-жовтий смугастий светр:

« Я вважав, що це було круто. Інші з гурту вважали, що це весело. Вони називали мене весь вечір Стінгом, і наступного дня, і, зрештою, так воно просто й приклеїлося... Я тоді намагався виглядати агресивним.  »

— Стінг

Оригінальний текст (англ.)

I thought it was cool. The rest of the band thought it hilarious. They called me Sting all night long, and the next day, and it just stuck... I did try to look aggressive in those days.

The Police

В 1977 році барабанщик Стюарт Коупленд, гітарист Енді Саммерс і Стінґ створили групу The Police. Їхня пісня «Roxanne», написана в стилі рок-регі, була швидко підхоплена BBC і миттєво стала хітом.

Насправді сингл виявився настільки вдалим, що студія A&M миттєво випустила їхній перший альбом «Outlandos D'Amour». Слід за першим успіхом пішли альбоми «Regata De Blanc», «Zenyatta Mondatta» й «Ghost in the Machine». У кожному з альбомів був принаймні один хіт.

Випуск альбому «Synchronicity» в 1983 році і їх разючий сингл «Every Breath You Take» забезпечили їм своє місце в історії поп-музики. Після тріумфального світового турне Стінґ вирішив, що із групою досяг усього, що міг, і група розпалася на злеті своєї популярності.

Самостійна кар'єра

Самостійна кар'єра Стінґа склалася не менш успішно. Його перший альбом з елементами джазу «Dream of the Blue Turtles» став платиновим. Альбом «Soul Cages» (1991), запис якого збіглася із втратою батьків, і «Ten Summoner's Tales» (1993) представили Стінґа як зрілого композитора. В 1987 році після турне з Blue Turtles Стінґ записує альбом «Nothing Like The Sun» (назва була навіяна рядком із сонета Шекспіра). Альбом був записаний разом з Марсалісом і гітаристом Police Енді Саммерсом, на альбомі також засвітилися такі зірки, як Ерік Клептон і Марк Нопфлер. Диск вийшов восени 1987 року й відразу ж виявився на верхніх рядках хіт-парадів по усім світі. Особливу популярність одержала пісня «They Dance Alone (Gueca Solo)», написана Стінґом на згадку про жертв репресій у Чилі. В 1988 році музикант починає підтримувати діяльність організації «Amnesty International», а також піклується про долю бразильських лісів і проживаючих там індіанців.

У 1991 році Стінґ випускає автобіографічний альбом «The Soul Cages», сингл із якого «All This Time» зайняв п'ятий рядок у кращій сотні журналу Billboard. Він продовжує в тім же дусі з альбомом «Ten Summoner's Tales», що включив у себе такі хіти, як «If I Ever Lose My Faith In You» й «Fields Of Gold». У листопаді 1993 року сингл «All For Love», записаний разом із Браяном Адамсом і Родом Стюартом і вийшов на саундтреці до фільму «Три мушкетери», очолив чарти США, а в грудні 1994 року він добирається до другого місця у Великобританії. Збірник «Fields Of Gold» доводить, що Стінґ є одним із найталановитіших авторів другої британської «нової хвилі» (після 1977 року). Крім відомих хітів, в альбом також були включені дві нові пісні «When We Dance» й «This Cowboy Song». Влітку 1995 року Стінґ дає показання в суді проти свого бухгалтера, якого співак обвинувачує в крадіжці своїх доходів. У результаті розгляду бухгалтер Кіт Мур був присуджений до шести років тюремного ув'язнення. Альбом «Mercury Falling» виявився не таким гарним, як «Ten Summoner's Tales», але й цього було досить, щоб задовольнити шанувальників і заспокоїти пресу. Заголовний трек з його нового альбому «Brand New Day» довів, що Стінґ усе ще здатний випускати хіти. Пісня зайняла 13-е місце в британських чартах. Альбом також одержав успіх у США, де досить довго протримався в чартах. Диск також одержав дві премії Grammy. Набагато скромнішим став альбом співака «All This Time», випущений у трагічний для США день 11 вересня 2001 року. У записі цього живого альбому брали участь джазові музиканти Крістіан Макбрайд і Джейсон Ребелло, але навіть вони не змогли прикрасити тьмяний настрій альбому.

Події 11 вересня 2001 глибоко вплинули на Стінґа — не тільки як на людину, але і як на артиста. «Мені довелося серйозно задуматися над тим, про що я, як музикант, повинен писати», — говорить він. — «Я не хотів прямо говорити про ситуацію, що виникла, однак зараз, коли я оглядаюся на ті пісні, написані з тих пір, всіх їх поєднує загальний настрій. Я думаю, що з людьми відбувається щось спільне, всі ми, незалежно від національності або віросповідання зв'язані прямо з однієї й тією же енергією, що тримає разом наш світ». Назву цієї енергії Стінґ виніс у заголовок свого нового альбому — «Sacred Love» («Священна любов»). Записаний у першій половині 2003 року в Парижі, альбом несе на собі виразний відбиток подій у світі, що відбувалися в той час. Тексти Стінґа торкаються війни, релігії, розуміння й нерозуміння, але основною темою, як можна припустити виходячи з назви альбому, була все-таки любов. Пісня «Send Your Love» із цього альбому принесла Стінґу чергову номінацію на «Греммі».

Соціальна активність

У квітні 2010 року Стінг закликав легалізувати вживання марихуани. На його думку, переслідування, утримання в тюрмах прихильників марихуани та взагалі — з цим легким наркотиком — безглузда та шкідлива для суспільства..

Приватне життя

Зі своєю першою дружиною, ірландською актрисою Френсіс Томелті, Стінг познайомився 1974 року, на репетиції рок-мюзиклу «Рок Різдво» (Rock Nativity), у якому він брав участь з гуртом «The Police», а Френсіс грала роль Діви Марії. За два роки вони одружилися: 1 травня 1976 року, у католицькій каплиці Пресвятої Богородиці та Святого Освіна, в невеличкому містечку Тайнмут графства Тайн і Вір Північно-Східної Англії. У Стінга і Френсіс Томелті народилося двоє дітей: син Джозеф (1976) і дочка Фускія Кетрін (1982).

Того ж року, коли народилася Фускія, Стінг залишив сім'ю, через роман із Труді Стайлер, англійською кіноактрисою та продюсером, яка, окрім того, була найкращою подругою дружини Стінга, Френсіс, і в Лондоні жила з ними по сусідству. Офіційно Френсіс і Стінг розлучилися 1984 року, і ця подія набула широкого розголосу та осуду, не в останню чергу через те, що відбулася одночасно із розпадом «The Police», на злеті популярності гурту. Розлучення було оформлене 19 березня 1984, а за два тижні до цього, 4 березня, у Мельбурні, «The Police» дав свій останній концерт.

Разом з тим, ще 19 січня 1984, у Стінга і Труді Стайлер народилася їх перша дитина — дочка Міккі. Одружилася пара 22 серпня 1992, в каплиці графства Вілтшир Південно-Західної Англії. Окрім Міккі, вони мають ще трьох спільних дітей: синів Джейка (1985) і Джакомо (1995), дочку Елліот (1990). Труді Стайлер, як і Стінг, веде активну громадську та благодійну діяльність: зокрема, разом з чоловіком, є співзасновником Фонду захисту тропічних лісів, меценатом Фонду Елтона Джона «СНІД».

Діти Стінга пов'язали своє життя з мистецтвом:

  • Джозеф Самнер, * 23 листопада 1976 — музикант, співак, автор пісень, з 2000 року — соліст і бас-гітарист англійського гурту «Fiction Plane».
  • Фускія Кетрін Самнер, * 17 квітня 1982 — кіноактриса, знялася у фільмах «Порятунок містера Бенкса» (2013), «Літо Пламмів» (2007), «Бути Майклом Медсеном» (2007) та інших.
  • Бріджит Мішель «Міккі» Самнер, * 19 січня 1984 — кіноактриса, знялася у фільмах «Френсіс Ха» (2012), «Останній шанс Харві» (2008) та інших.
  • Джейк Самнер, * 24 травня 1985 — кіноактор і фотомодель, знявся у фільмах «13-й район» (2004), «Як впізнати своїх святих» (2006).
  • Еліот Пауліна Самнер, * 30 липня 1990 — вокалістка та композитор, виступає під ім'ям I Blame Coco. Зіграла невелику роль у фільмі «Зоряний пил» (2007), знімається в рекламі.
  • Джакомо Люк Самнер, * 17 грудня 1995.

Концерти

Благодійні концерти

Стінг неодноразово брав участь у благодійних концертах, які увійшли в історію світової музики.

  • 13 липня 1985 — міжнародний благодійний фестиваль «Live Aid», метою якого був збір коштів для допомоги постраждалим від голоду в Ефіопії 1984–1985 років. Стінг виступив на стадіоні «Вемблі» у Лондоні, виконавши пісні спільно з Філом Коллінзом, Бренфордом Марсалізом і гуртом «Dire Straits».
  • 4 — 15 червня 1986 — тур «A Conspiracy of Hope» з шести концертів у США, організований «Міжнародною амністією» до власного 25-річчя, з метою поширення інформації про свою діяльність, а також підвищення обізнанності суспільства з питань прав людини.
  • 11 червня 1988 — 11-годинний концерт з нагоди 70-річчя Нельсона Мандели «Nelson Mandela 70th Birthday Tribute» на стадіоні «Вемблі» у Лондоні, який був покликаний нагадати про його ув'язнення та питання апартеїду в ПАР.
  • 2 вересня — 15 жовтня 1988 — світовий тур «Human Rights Now!», який включав двадцять концертів і був організований «Міжнародною амністією» з нагоди 40-річчя свого існування. Концерти супроводжувалися конференціями та зустрічами, під час яких представники організації і музиканти обоговорювали питання прав людини.
  • 12 — 13 жовтня 1990 — концерт «From Chile… An Embrace of Hope» на Національному стадіоні у Чилі, організований «Міжнародною амністією» для вшанування пам'яті жертв військового перевороту в Чилі 1973 року.
  • 6 вересня 1993 — благодійний концерт у Бостоні «Concert for Walden Woods» на підтримку проектів зі збереження лісів.
  • 15 вересня 1997 — благодійний концерт у Альберт-холлі в Лондоні «Music for Montserrat», організований з метою збору коштів для допомоги постраждалим від наслідків виверження вулкану Суфрієр-Хіллз на острові Монтсеррат на Карибах.
  • 21 вересня 2001 — бенефіс «America: A Tribute to Heroes», організований з метою вшанування пам'яті загиблих та збору коштів для допомоги жертвам серії терористичних актів, що відбулися у США 11 вересня 2001 року.
  • 2 липня 2005 — серія концертів під назвою «Live 8» у країнах Великої вісімки та ПАР, організованих як акція-заклик до лідерів цих країн щодо боротьби з бідністю. Виступ Стінга відбувся у Гайд-парку Лондона.

Концерти в Україні

  • 31 травня та 1 червня 2001 — в рамках світового туру Brand New Day Tour на підтримку альбому «Brand New Day» (Київ, Національний палац мистецтв «Україна»).
  • 7 липня 2011 — в рамках світового туру Symphonicity на підтримку альбому «Symphonicities» (Київ, Палац спорту).

Дискографія

Докладніше: Дискографія Стінга

Альбоми The Police

  • 1978 — Outlandos d'Amour
  • 1979 — Regatta de Blanc
  • 1980 — Zenyatta Mondatta
  • 1981 — Ghost In The Machine
  • 1983 — Synchronicity

Сольні студійні альбоми

  • 1985 — The Dream of the Blue Turtles
  • 1987 — ...Nothing Like the Sun
  • 1991 — The Soul Cages
  • 1993 — Ten Summoner's Tales
  • 1996 — Mercury Falling
  • 1999 — Brand New Day
  • 2003 — Sacred Love
  • 2006 — Songs from the Labyrinth
  • 2009 — If On a Winter's Night...
  • 2010 — Symphonicities
  • 2013 — The Last Ship

Фільмографія

У своєму доробку Стінг, як актор, має низку ролей у художніх картинах, телефільмах і серіалах. Також він озвучує мультфільми й знімається у документальному кіно.

  • 1979 — «Квадрофенія» (Quadrophenia), Айс Фейс
  • 1979 — «Включене радіо» (Radio On), Едді
  • 1981 — «Артеміс 81» (Artemis 81), Хеліт
  • 1982 — «Сірка і меляса» (Brimstone and Treacle), Мартін Тейлор
  • 1984 — «Дюна» (Dune), Фейд-Раута
  • 1985 — «Наречена» (The Bride), барон Чарльз Франкенштейн
  • 1985 — «Неспокійне серце» (Plenty), Мік
  • 1988 — «Джулія і Джулія» (Julia and Julia), Денієл
  • 1988 — «Бурхливий понеділок» (Stormy Monday), Фінні
  • 1988 — «Пригоди барона Мюнхгаузена» (The Adventures of Baron Munchausen), героїчний Офіцер
  • 1990 — 1992 — «Команда рятівників Капітана Планети» (Captain Planet and the Planeteers), озвучив Зарма
  • 1993 — «Петя і Вовк: Фантазія Прокоф'єва» (Peter and the Wolf: A Prokofiev Fantasy), озвучив розповідача
  • 1995 — «Гротеск» (The Grotesque), Фледж
  • 1998 — «Карти, гроші та два стволи, що димлять» (Lock, Stock and Two Smoking Barrels), Джей Ді
  • 2007 — «Бі Муві: Медова змова» (Bee Movie), озвучив самого себе
  • 2007 — «Студія 60 на Сансет-Стрип» (Studio 60 on the Sunset Strip), у ролі самого себе
  • 2007 — «Вікарій із Діблі» (The Vicar of Dibley, Comic Relief special), 1 епізод, у ролі самого себе
  • 2009 — «Бруно» (Brüno), у ролі самого себе
  • 2011 — «Життя таке коротке» (Life's Too Short), 1 епізод, у ролі самого себе

Документальні фільми:

  • 1980 — «Панк та його наслідки» (Punk and Its Aftershocks)
  • 1981 — «Ух! Музична війна» (Urgh! A Music War)
  • 1982 — «Куля агента таємної поліції» (The Secret Policeman's Other Ball)
  • 1985 — «Bring on the Night» (Bring on the Night)
  • 1989 — «Танець надії» (Dance of Hope)
  • 1990 — «Іноземець-резидент» (Resident Alien)
  • 1992 — «Бренфорд Марсаліс: Музика говорить до тебе» (Branford Marsalis: The Music Tells You)
  • 2001 — «Повний доступ: Front Row. За лаштунками. Наживо!» (All Access: Front Row. Backstage. Live!)
  • 2002 — «Важка праця» (The Sweatbox)
  • 2005 — «Джордж Майл: Інша історія» (George Michael: A Different Story)
  • 2006 — «Скотт Вокер: Людина 30 століття» (Scott Walker: 30 Century Man)
  • 2006 — «Гербі Генкок: Можливості» (Herbie Hancock: Possibilities)
  • 2007 — «Дивовижна подорож: Історія The Who» (Amazing Journey: The Story of The Who)
  • 2009 — «Все ще Білл» (Still Bill)
  • 2009 — «Музичний мозок» (The Musical Brain)
  • 2009 — «Спали будинок: Історія клубу CBGB» (Burning Down the House: The Story of CBGB)
  • 2009 — «Полівуд» (PoliWood)
  • 2010 — «Зроби це знову» (Do It Again)
  • 2010 — «Рок-н-рол… Звичайно!» (Rock'n'roll… Of Corse!)
  • 2010 — «2012: Час змін» (2012: Time for Change)
  • 2012 — «Радіомен» (Radioman)
  • 2012 — «Can't Stand Losing You»
  • 2013 — «За 20 футів від того, щоб стати зіркою» (20 Feet from Stardom)
  • 2013 — «Погляд на планету» (Planet View)
  • 2013 — «Хто такий Артур Фогел» (Who the F**K Is Arthur Fogel)

Бібліографія

Стінг написав декілька книг про екологічні та соціальні проблеми людства, а також про власне життя і творчість. Крім того, він публікує свою поезію, збірки з текстами пісень та акордами, посібники з навчання гри на гітарі. Серед виданих книжок є одна і для дітей — «Історія ковчега Ноя», у якій Стінг подав свою інтерпретацію історії про всесвітній потоп.

  • Стинг / Пер. с англ. Н. Макаровой. — Екатеринбург: У-Фактория, 2005. — 400 с. — ISBN 5-9709-0129-6 (рос.)
  • Sting . — New York: The Dial Press, 2003. — 337 с. — ISBN 0-385-33678-0 (англ.)
  • Sting Jungle Stories: The Fight for the Amazon. — Barrie & Jenkins, 1989. — 128 с. — ISBN 978-0-099-71540-5 (англ.)
  • Sting Lyrics. — New York: The Dial Press, 2007. — 297 с. — ISBN 0-385-33987-9 (англ.)
  • Sting Piano solos. — Hal Leonard Corporation, 2002. — 72 с. — ISBN 978-0-634-02515-0 (англ.)
  • Sting Play Guitar With-- Sting. — Wise Publications, 2000. — 47 с. — ISBN 0-711-98559-6 (англ.)
  • Sting Rock Steady: A Story of Noah's Ark. — Harpercollins Childrens Books, 2001. — 32 с. — ISBN 0-060-29231-8 (англ.)
  • Sting Shape of my heart: poem. — Welcome, 1998. — 32 с. — ISBN 978-0-941-80720-3 (англ.)
  • Sting Sting: For Guitar Tab. — Hal Leonard Corporation, 1994. — 80 с. — ISBN 978-0-793-53724-2 (англ.)
  • Sting Sting: Guitar Chord Songbook. — Hal Leonard Corporation, 2009. — 135 с. — ISBN 1-423-42529-4 (англ.)
  • Sting The Best of the Police. — Hal Leonard Publishing Corporation, 1991. — 85 с. — ISBN 978-0-793-50285-1 (англ.)
  • Sting The Police: Greatest Hits. — Hal Leonard Corporation, 2003. — 88 с. — ISBN 978-0-634-04907-1 (англ.)
  • Sting The Very Best of Sting & the Police. — Hal Leonard Corporation, 1998. — 72 с. — ISBN 978-0-793-59424-5 (англ.)

Нагороди та відзнаки

Докладніше: Список нагород і номінацій Стінга

Творчість Стінга відзначено низкою музичних та кінематографічних нагород — він є лауреатом премії «Золотий глобус», Brit Awards, Нагороди Греммі, премії «Еммі» та інших. На Алеї слави у Голлівуді є зірка музиканта, 2002 року він став членом Зали слави піснярів, а 2003 — Зали слави рок-н-ролу.

Крім того, 2003 року Стінг був удостоєний звання Командора Ордена Британської імперії, 2007 — Кавалера Ордена Мистецтв та літератури Франції.

Примітки

Література

  • Уинсли Кларксон / Пер. с англ. О. Ю. Дзикунова. — Ростов-на-Дону: Феникс, 1998. — 480 с. — ISBN 5-222-00442-2 (рос.)
  • Anne E. Hill Sting. — Greenhaven Press, 2002. — 112 с. — ISBN 1-560-06981-3 (англ.)
  • Barney Cohen Sting: every breath he takes. — Berkley Books, 1984. — 150 с. — ISBN 978-0-425-07638-5 (англ.)
  • Christopher Gable . — ABC-CLIO, 2009. — 144 с. — ISBN 978-0-275-99360-3 (англ.)
  • Christopher Sandford Sting: Back on the Beat. — DA CAPO Press, 2007. — 350 с. — ISBN 0-786-72090-5 (англ.)
  • Chris Welch The Complete Guide to the Music of the Police & Sting. — Omnibus Press, 1996. — 96 с. — ISBN 978-0-711-95302-4 (англ.)
  • James Berryman . — Mirage Publishing, 2000. — 191 с. — ISBN 1-902578-13-9 (англ.)
  • James Berryman Sting and I. — John Blake Publishing, Limited, 2008. — 304 с. — ISBN 978-1-844-54493-6 (англ.)
  • Robert Sellers Sting: A Biography. — Omnibus Press, 1989. — 123 с. — ISBN 978-0-711-92107-8 (англ.)
  • Sheila Wyborny Sting. — Blackbirch PressInc, 2004. — 64 с. — ISBN 1-567-11974-3 (англ.)
  • Steve Gett Sting. — Cherry Lane Books, 1985. — 48 с. — ISBN 978-0-895-24281-5 (англ.)

Посилання

  • (англ.)
  • (англ.)(нім.)(фр.)(італ.)(яп.)(ісп.)
  • Стінг на сайті Internet Movie Database (англ.)
  • на сайті The Notable Names Database (англ.)


Показати все...

Коментарі:


Поки що немає жодного коментаря.

Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.